top of page

A boldogság 10 titka

Ki ne szeretne örökké boldog lenni, álomházasságban élni? A biztos receptet senki sem tudja, néhány aranyszabály azonban létezik, és ezek megédesíthetik életünket.

1. Gondolkodj pozitívan!

Ez a sikerhez vezető út kulcsa. A boldog kapcsolat eléréséhez alapvetően két dolog szükséges: a szerelem és a szilárd elhatározás, hogy kapcsolatod sikerre viszed. Mégpedig hosszú távon – amikor már észrevetted, hogy partnerednek is van jó néhány hibája. A boldogság nem jön magától, ha azonban hiszel abban, hogy boldogok lesztek, valószínűleg többet is teszel a kapcsolat érdekében.

- Kívánd erősen, hogy partnereddel igazán jól működő kapcsolatod legyen!

- Higgy saját magadban, hogy képes vagy partneredet boldoggá tenni – a hit hegyeket képes megmozgatni.

- Ne hagyd magad a környezetedben lévő számtalan negatív példa által elbizonytalanítani. Mindenki a saját boldogságának kovácsa – csak az állandó akadékoskodó nem hisz benne, hogy létezik a földön boldog házasság.

2. Szánjatok egymásra több időt!

A pénz idő? Akinek a szerelemben is ez a véleménye, már előre halálra ítélte boldogságát. Hiszen a működő párkapcsolatnak is szüksége van időre. Mégpedig sokra – talán sokszor többre is, mint amennyit valaki szeretne.

- Mindennap – legjobb este – szánj időt a nyugodt és zavartalan beszélgetésre! Kapcsold ki a tévét, húzd ki a telefonzsinórt, és a gyerekeket küldd be a szobájukba!

- Iktass be állandó szertartást akkor is, ha nem mindig egyszerű a véghezvitele. Reggelizzetek együtt, sétáljatok esténként, vagy esetleg menjetek el moziba, színházba minden hónap utolsó hétvégéjén.

- Ragadj papírt, ceruzát, és készíts időbeosztást! Minden tevékenységnél gondold végig: mennyire fontos? Érdemes feláldozni miatta a kettesben tölthető időt?

3. Beszélj helyesen!

Igazán végtelen hosszú beszélgetést folytattatok, mégsem jutottatok egyetlen lépéssel sem előrébb. Ismerős? Abba a hibába estetek, amit ezután remélhetőleg nem követtek el: elbeszéltetek egymás mellett.

- Mindig egyes szám első személyben beszélj! Tehát sose mondd, hogy “állandóan közbevágsz”, hanem azt: “már régóta úgy érzem, sosem hagysz semmit végigmondani”.

- Hallgasd végig a partnered! És ne hidd, hogy ez olyan egyszerű! A helyes hallgatás ugyanis azt jelenti, hogy beleéled magad partnered helyzetébe – akkor is, ha legszívesebben rögtön elmondanád az ellenérved.

- Veszekedj, de építő jelleggel. Nagyon fontos, hogy folyamatosan felváltva beszéljetek és hallgassatok. Ám ne felejtsd el, még ha mérges vagy is: nem az a lényeg, ki “nyeri” a vitát, hanem az, hogy megoldást találjatok.

4. Mondd el a kívánságod!

Akkor is tudasd pároddal a kívánságodat, ha némely helyzetben ez nehezedre esik: hiszen te sem vagy gondolatolvasó, miért várnád el ezt tőle?

- Szeretnéd, ha partnered gyakrabban foglalkozna a gyerekkel, az esti “jó éjszakát-puszi” hosszabbra nyúlna? Mondd meg neki! Hogy mi valósul meg belőle, az már más dolog. De hát ezt csak akkor tudhatod meg, ha legalább megpróbáltad.

- Légy tisztában azzal, hogy a kimondatlan vágy hosszú távon konfliktushoz vezet. Emellett ahhoz, hogy fal nő köztetek, amely annál nagyobb lesz, minél inkább úgy érzed, nem értenek meg.

- Valószínűleg szexuális téren esik leginkább nehezedre, hogy kívánságodat elmondd. Főleg akkor, ha ezt már évek óta elmulasztod. Ennek ellenére csak az tanácsolható, próbáld meg! Légy óvatos, nehogy megbántsd a másikat, hiszen ő eddig azt hitte, mindent jól csinál. Ne feledd, te hagytad meg ebben a hitében!

5. Vizsgáld meg elvárásaidat!

Partnered nehezen kel ki az ágyból? Akkor ne várd el tőle, hogy a kávét reggelenként ő vigye az ágyba. Biztosan van neked is olyan tulajdonságod, amit eleinte nem mutattál ki.

- Ne várd el tőle, hogy mindent megadjon neked, hiszen ezt te sem tudod megtenni!

- Hagyjatok egymásnak szabad teret, hogy mindenki adózhasson kedvenc időtöltésének!

- Ne hidd, hogy a kapcsolat megoldja minden olyan a személyes problémádat, amit évek óta nem tudtál megoldani. Vedd kezedbe a saját sorsodat!

6. Bókolj!

A bóknak nagy a hatásfoka, hiszen kevés munkával nagy eredményt érhetsz el vele. Egy-egy kedves szó vagy mondat, és máris megváltozik a másik hangulata. Próbáld ki a párkapcsolatodban is! Semmi esetre se hagyd, hogy a hétköznapokban elvesszen olyan fontos dolog, mint például a kölcsönös figyelmesség.

- Minden napra egy-két kedves szó – ennyit biztosan tudsz teljesíteni. Újból és újból mondd el kedvesednek, mit szeretsz benne. Nem lehet ez olyan nehéz, hiszen éppen a nem kevés jó tulajdonsága miatt választottad pont őt.

- Ne rejtsd véka alá érzelmeidet! Cselekedj ösztönösen – hívd fel a munkahelyén, ha ahhoz van kedved, hogy elmond, mennyire szereted. Néha vásárolj neki apró ajándékot minden különösebb ok nélkül.

7. Engedd közel magadhoz!

A bensőség köteléke összeköt két embert. Megnyílnak egymás előtt, kimutatják sebezhető pontjukat, őszinték egymással – beszélgetés, érintés és gyengédség által. Kialakul az intimitás, mert megnőtt egymás iránt a bizalmuk. Vigyázat! Mindez nem jön magától. A bensőség nem olyan dolog, amit egyszer elérünk és örökre megmarad – újból és újból meg kell érte dolgozni.

- Ne hagyj egyetlen napot sem eltelni anélkül, hogy szeretetteljesen megérintenéd partneredet – még ha ez éppen az ajtóban történik is!

- Légy vele tisztában, hogy a szexualitás mindig a kapcsolat tükörképe. A stressz nemcsak a hétköznapokban, az ágyban is megmutatkozik. Ám ez nem ok a nyugtalanságra – feltéve, hogy beszélsz róla.

- A szexuális igényben lévő különbséget ne tekintsd problémának, amit meg kell oldani. Vedd ténynek, amit kölcsönösen el kell fogadnotok. Keressétek meg az adok-kapok közti egyensúlyt.

- Felejtsd el a statisztikát, amelyik el akarja hitetni, mennyi szeretkezés a “normális” – hiszen erre nincs norma. Találd ki, neked mi a jó! Csak ez számít.

8. Győzd le a válsághelyzetet!

Ne hagyd magadnak bebeszélni, hogy a krízishelyzet rossz. Aki azt állítja, hogy nála ilyen nincs, biztosan nem mond igazat. Nézeteltérés ugyanis minden családban előfordul, tehát nincs okod arra, hogy pánikba ess! Párkapcsolatban két ember kerül össze, s gyakran teljesen különbözőek a nézeteik, igényeik. A kérdés csak az, hogyan oldják meg a véleménykülönbség miatt kialakult krízishelyzetet.

- Alapszabály: semmit se hallgass el! A konfliktus csak akkor szűnik meg, ha tényleg tisztáztok mindent.

- Kerüld a szócsatát, a nem korrekt támadást és az általánosítgató hasonlatot! Csak a tényleges problémáról beszélj, és légy egészen tárgyilagos!

- Mondd el, mit érzel, még a beszélgetés közepén is. Ezen kívül mindig nézz a másik szemébe!

- Rövid mondatokban beszélj, ezzel megkönnyíted a másiknak az odafigyelést.

9. Ne veszítsd el az életkedvedet!

Minden párkapcsolatban van jó és rossz időszak – de ne hagyd elrontani az életkedvedet! A boldogság megduplázódik, ha osztoztok rajta. A boldog pár tudja, hogy az együtt töltött idő alatt megnövekszik mindkettőjük életkedve. Életükben a kapcsolat a legfontosabb, és nem a karrier vagy a munka.

- Régi igazság, hogy a szerelem, illetve szeretet többet ér, mint a vagyon és a karrier. A pénz nem boldogít, csak a teherbíró kapcsolat. Próbáld meg ezt magadban újból és újból tudatosítani! Légy hálás, hogy van partnered, és tegyél meg mindent, hogy együtt élvezhessétek az életet!

- Szélesítsétek ki közös tevékenységi körötöket – ez nagymértékben összeköt két embert. Gondolkozz el rajta, a jövőben mit csinálhatnátok együtt!

- Iktassatok be rendszeres időközönként egy-egy hétvégét kettesben! Már a tervezgetés is megnöveli az előzetes örömérzést, és visszatérés után nagyobb lesz az energiátok a hétköznapok átvészeléséhez.

10. Légy megértő!

Bánj szeretetteljesen partnered gyenge pontjával! Mindegy, hogy miről van szó (elfelejtette kiüríteni a hamutartót, állandóan a legdrágább hentesnél vásárol, vagy elfelejtette édesanyád születésnapját), vedd lazán a dolgot! Gondolj arra, hogy te akartad őt, mégpedig egyetlen okból: mert szereted. És légy őszinte magadhoz – néhány apró hibád neked is biztosan akad!

- Hidd el, teljesen normális, ha a partneredben nem szeretsz mindent! Legalább fogadd el azt a tulajdonságát is, amelyikért nem igazán rajongsz.

- Légy nagyvonalú a megértéssel, mert mindazt, amit adsz, duplán fogod visszakapni. Tedd szívedre a kezed: vajon partnered szereti, hogy te órákig képes vagy a barátnőddel telefonon beszélni?

- Próbálj meg mindent humorosan felfogni! Ne akarj széllel szemben futni, mert az csak stresszt okoz. Sokkal jobb, ha megtanulsz egy-egy hibán nevetni! A sajátodon és természetesen a partneredén is.

bottom of page