top of page

Pozitív pletyka régen

Egy napon azt kĂ©rte az osztĂĄlytĂłl a tanĂĄrnƑ, hogy minden osztĂĄlytĂĄrsuk nevĂ©t Ă­rjĂĄk föl egy lapra Ășgy, hogy a nevek mellett maradjon egy kis ĂŒres hely. GondoljĂĄk meg, mi a legjobb, amit mondani tudnak a tĂĄrsaikrĂłl, Ă©s azt Ă­rjĂĄk a nevek mellĂ©. Egy teljes ĂłrĂĄba telt, mire mindenki elkĂ©szĂŒlt Ă©s mielƑtt elhagytĂĄk az osztĂĄlytermet, a lapot ĂĄtadtĂĄk a tanĂĄrnƑnek. HĂ©tvĂ©gĂ©n a tanĂĄrnƑ minden diĂĄk nevĂ©t fölĂ­rta egy papĂ­rlapra Ă©s mellĂ© a kedves megjegyzĂ©seket, amelyeket a tanulĂłtĂĄrsak Ă­rtak rĂłla.

HĂ©tfƑn minden tanulĂł megkapta a listĂĄjĂĄt. MĂĄr egy kis idƑ mĂșlva mindegyik nevetett. "TĂ©nyleg?" - hallatszott a suttogĂĄs... "Nem is tudtam, hogy Ă©n valakinek is jelentek valamit!" - Ă©s "Nem tudtam, hogy a többiek ennyire kedvelnek" - szĂłltak a megjegyzĂ©sek. EzutĂĄn senki nem emlegette többĂ© a listĂĄt. A tanĂĄrnƑ nem tudta, hogy a diĂĄkok egymĂĄs közt, vagy esetleg a szĂŒleikkel beszĂ©ltek-e rĂłla, de nem is törƑdött vele. A feladat elĂ©rte a cĂ©ljĂĄt. A tanulĂłk elĂ©gedettek voltak magukkal Ă©s a tĂĄrsaikkal.

NĂ©hĂĄny Ă©vvel kĂ©sƑbb az egyik fiĂș elesett Vietnamban, Ă©s a tanĂĄrnƑ elment a tanĂ­tvĂĄnya temetĂ©sĂ©re. A templomot megtöltötte a sok barĂĄt. Egyik a mĂĄsik utĂĄn - akik szerettĂ©k vagy ismertĂ©k a fiatalembert -odamentek a koporsĂłhoz, Ă©s lerĂłttĂĄk utolsĂł kegyeletĂŒket. A tanĂĄrnƑ a sor vĂ©gĂ©n lĂ©pett oda Ă©s imĂĄdkozott a koporsĂł mellett. Ahogyan ott ĂĄllt, az egyik koporsĂłvivƑ katona megszĂłlĂ­totta: "Ön a matematika tanĂĄrnƑje volt Mark-nak?" Ɛ igent bĂłlintott. Erre a fiĂș azt mondta:"Mark nagyon gyakran beszĂ©lt magĂĄrĂłl." A temetĂ©s utĂĄn összegyƱltek Mark rĂ©gi osztĂĄlytĂĄrsai. Mark szĂŒlei is ott voltak Ă©s szemmel lĂĄthatĂłan alig vĂĄrtĂĄk, hogy beszĂ©lhessenek a tanĂĄrnƑvel. "Valamit szeretnĂ©nk mutatni" - mondta az apa Ă©s elƑhĂșzott egy pĂ©nztĂĄrcĂĄt a zsebĂ©bƑl. "Ezt talĂĄltĂĄk, amikor a fiunk elesett. Úgy gondoltuk, Ön meg fogja ismerni." A pĂ©nztĂĄrcĂĄbĂłl elƑhĂșzott egy erƑsen gyƱrött lapot, amelyet nyilvĂĄn összeragasztottak, sokszor összehajtogattak Ă©s szĂ©thajtottak mĂĄr. A tanĂĄrnƑ - anĂ©lkĂŒl, hogy odanĂ©zett volna - tudta, hogy ez egyike volt azoknak a lapoknak, amelyeken a kedves tulajdonsĂĄgok ĂĄlltak, amelyeket az osztĂĄlytĂĄrsak Ă­rtak MarkrĂłl.

"Nagyon szeretnĂ©nk Önnek megköszönni, hogy ezt a feladatot adta az osztĂĄlynak" - mondta Mark anyja. "Amint lĂĄtja, Mark nagyon megbecsĂŒlte."

A többi rĂ©gi tanĂ­tvĂĄny is összegyƱlt a tanĂĄrnƑ körĂŒl. Charlie elmosolyodott Ă©s azt mondta: "Nekem is megvan mĂ©g a listĂĄm. Az Ă­rĂłasztalom felsƑ fiĂłkjĂĄban Ƒrzöm." Chuck felesĂ©ge pedig Ă­gy szĂłlt: "Chuck megkĂ©rt, hogy a listĂĄt ragasszam be az eskĂŒvƑi albumba." "Az enyĂ©m is megvan mĂ©g" - mondta Marily. "A naplĂłmban tartom". Ekkor Vicki, egy mĂĄsik osztĂĄlytĂĄrsuk, a zsebnaptĂĄrĂĄt vette elƑ, Ă©s megmutatta a hasznĂĄlattĂłl megkopott Ă©s foszladozĂł listĂĄt a többieknek. "Mindig magamnĂĄl hordom" - mondta Vicki, Ă©s hozzĂĄtette: "Meg vagyok gyƑzƑdve, hogy mindnyĂĄjan megƑriztĂŒk azt a listĂĄt."

Ennyi a törtĂ©net... EmbertĂĄrsainkkal valĂł egyĂŒttĂ©lĂ©sĂŒnkben gyakran elfeledkezĂŒnk arrĂłl, hogy minden Ă©let vĂ©get Ă©r egy napon Ă©s senki sem tudja, mikor jön el ez a nap. EzĂ©rt kellene megmondanunk azoknak az embereknek, akiket szeretĂŒnk Ă©s akikĂ©rt aggĂłdunk, hogy fontosak a szĂĄmunkra. Addig kell ezt megmondani, amĂ­g nem kĂ©sƑ.

Mindenki megteheti, aki ezt az Ă­rĂĄst elolvassa. Ha nem teszed meg, elszalasztasz egy csodĂĄs lehetƑsĂ©get, hogy valami kedveset Ă©s szĂ©pet tegyĂ©l. TĂșlsĂĄgosan elfoglalt vagy? Nincs nĂ©hĂĄny perced tovĂĄbbgondolni ezt az Ă­rĂĄst? SzakĂ­ts rĂĄ idƑt! Ez egy jĂł alkalom, hogy egy embertĂĄrsadnak örömöt szerezz! Gondold vĂ©gig: azt aratjuk, amit vetettĂŒnk.

Amit az ember ad a måsik embernek, vissza is jön a sajåt életébe. Ez a Vonzås Törvénye!

bottom of page